Hızlı Kilo Vermek Tehlikeli Mi? Hızlı Kilo Vermenin 5 Zararı

Hızlı kilo vermenin oluşturabileceği zararlar neler? Yazımızın devamında hızlı kilo vermenin tehlikelerini sizler için bir araya getirdik

Fazla kilolar her birey için sağlık problemleri demek anlamına gelse de hızlı kilo vermek de bazı tehlikeleri çanlarının çalmasına sebep olan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bireylerin ayda 4 kilodan fazla bir kilo kaybı yaşaması olası sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.

İşte Hızlı Kilo Vermenin Zararları

Hızlı kilo vermenin oluşturabileceği tahribat ve zararlar neler? Yazımızın devamında hızlı kilo vermenin tehlikelerini sizler için bir araya getirdik.

hızlı kilo vermenin zararları

Kontrolsüz Kilo Kaybı Sonrası Gelişen Şiddetli Polinöropati

Periferik nöropati, çoğunlukla yetersiz beslenmeyle bağlantılı olarak hızlı ve kontrolsüz kilo kaybının ender görülen bir komplikasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızlı kilo kaybı sonrası protein malnütrisyonu, vitaminler (tiamin, niasin, kobalamin, B6 vitamini, D ve E vitamini) demir, çinko ve kalsiyum eksikliği yaşanabilir ve periferik nöropatiye neden olabilecek beslenme sorunları ortaya çıkabilir.

Yo-Yo Sendromu

Sürekli hızlı kilo vermek amacıyla popüler diyetler uygulama, bilinçsiz diüretik/laksatif/zayıflama hapları kullanımı, sık aralıklarla diyet uygulama ve düşük kalorili diyet sonrasında oluşan yeme atakları yo-yo sendromuna sebep olabilir ve bu sendromun zararları;

  • Yüksek Oranda Yağ Dokusu ve Daha Az Kas Kazanımına Neden Olur: Açlığa ve yoksunluğa alışan beden, bu düzen dışına çıkıldığında tekrar aç kalma korkusu ile tükettiği her şeyi depolar ve yağlanma çok kısa sürede artarak meydana gelir. Enerji alımında meydana gelen dengesiz duruma bağlı olarak, metabolizma yavaşlar. Kısa sürede kaybedilen ağırlıklar kas kaybına sebep olduğu için vücutta deformasyon oluşur.
  • Kardiyovasküler Hastalık Riskini Artırır: Yapılan araştırma ve deneyler yo-yo sendromunun yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların riskini artırabileceğini göstermektedir. Yo-yo sendromunun koroner hastalıklar üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma sonucunda koroner arter hastalığı olan katılımcılar arasında vücut ağırlığındaki yoğun dalgalanmaların, daha yüksek ölüm ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabileceği keşfedilmiştir.
  • Tip 2 Diyabet Yol Açabilir: Yapılan çalışmalar ve araştırmalar yo-yo etkisinin tip 2 diyabet üzerine olumsuz etkilerinin olabileceğini kanıtlamaktadır. Uygulanan bir deneyde, katılımcılar 28 günlük vücut ağırlığı kaybının ardından tekrar kilo aldıklarında, çoğunlukla karın bölgesinde yağlanma artışı olduğu dikkat çekmiştir. Karın bölgesindeki yağlanmanın, diğer bölgelere kıyasla diyabet riskini artırma oranı ise daha yüksektir.

Hızlı Kilo Vermek Erkeğe Zararlı

Sidney’de bulunan Garvan Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda, hızlı bir şekilde 10 kilo veren erkeklerin kanlarının 10 kat daha fazla kirlendiği gözlemlenmiştir. Üniversite’nin deney sonucuna göre, bu kirlilik diyabet ve kanser riskini önemli oranda artırmaktadır.

Gerçekten Susuz Kalabilirsiniz

Özellikle düşük karbonhidratlı veya karbonhidratsız diyetlerde insanlar çok fazla su kaybederler. Sorun şu ki, hızlı su kaybı dehidrasyona ve kabızlık, baş ağrısı, kas krampları ve düşük enerji gibi bir dizi hoş olmayan yan etkiye yol açabilir.

Akıl Sağlığınız Darbe Alabilir

Bir bireyin yeni vücut şekline ve ağırlığına alışmak için zamanı yoksa, vücut dismorfisi, anoreksiya veya bulimia gibi şeylere yol açabilir.

Sonuç Olarak

Hızlı kilo verme eylemi düşünülen veyahut hayal edilenin aksine ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek yanlış bir yönelim ve davranıştır. Kilo verme eylemi, düzenli dengeli ve bilinçli bir şekilde uygulanmalı, hayata geçirilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ayda 4 kilodan fazla kilo kaybının olası riskleri mevcuttur. Düzenli ve dengeli beslenme eşliğinde, egzersizler ile kontrollü kilo kaybı gerçekleştirilmelidir.

Kişinin bireysel özellikleri doğrultusunda öznelleşecek bir faaliyet olan kilo kaybı için genel anlamda en sağlıklı zayıflama yöntemi sağlıklı besinler ile desteklenen bir diyet eşliğinde egzersizler yapmaktır.

Sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam hızlı kilo kaybını en sağlıklı şekilde gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

  • Kontrolsüz kilo kaybı sonrası gelişen şiddetli polinöropati sorunu ile karşılaşabilirsiniz
  • Yo-yo sendromuna yakalanabilirsiniz
  • Susuz kalabilir ve farklı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz
  • Akıl sağlığınız darbe alabilir

Sağlıklı bir bireyde haftalık 500 gr ile 1 kilo arasındaki kayıplar ideal kabul edilir. Fakat bu durum kilo fazlalığına göre değişkenlik gösterebilir. Kilo fazlalığı yüksek olan bireylerde haftalık 2-3 kilo gibi kayıplar normal karşılanabilir.

Kronik stres, dinlenirken bile kalori harcayan kas dokusunu azaltarak, iştahı açarak ve sağlıksız gıdalara yönelterek hem vücuttaki yağ oranını hem de göbekteki yağlanmayı artırabilen bir etkiye sahiptir.

Bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Değerlendirin:
(Toplam Oy: 108 Ortalama: 5)

İlgili Bağlantılar

Okurların dikkatine:
Web sayfamızın içeriğini oluşturan yazıların amacı genel bilgilendirmedir ve teşhis yada tedavi yerine geçmez. İlgili bilgiler ve öneriler her bünye için değişik sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle paylaştığımız içeriklerde yer alan önerileri uygulamadan önce mutlaka hekim görüşü almanızı tavsiye eder, aksi durumda doğabilecek sonuçlardan sorumlu olmayacağımızı bildiririz.