Armutun Faydaları Nelerdir? Armutun iltihapla savaştığı, bağırsak ve kalp sağlığını geliştirdiği, hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir
Armut, sulu etli lezzetli ve tatlı pomzalı meyvelerdir. "Armut" terimi aslında daha büyük Rosaceae familyasının Pyrus cinsindeki birkaç ağaç ve çalıyı tanımlar. Armut içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar nedeniyle pek çok faydaya sahiptir. Ayrıca, armut düşük kalori değerine sahip olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Yazımızın devamında armutun faydaları ve sağlık üzerindeki harika etkilerinden bahsettik.

İşte Armudun Faydaları
Armut, iyi bir lif kaynağı olmasının yanı sıra C ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve antioksidanlar açısından da yüksektir. Armut meyvesinin sağlık üzerindeki mucizevi faydalarını sizler için sıraladık.
1) Besleyici Değeri Yüksektir
Armut zengin besin içeriğine sahiptir. 1 orta boy armut yaklaşık 170 gramdır ve 100 kaloridir. C, K, provitamin A, folat, potasyum, bakır minerali ve lif bulundurur. Armut kalori ve besin değerlerine şu sayfadan göz atabilirsiniz.
Yapısındaki bu bileşenlerle cilt sağlığını iyileştirme, kabızlığı önleyip sindirimi düzenleme, bağışıklığı güçlendirme, kolesterolü azaltma, kas kasılması ve kalp fonksiyonlarını düzenleme, vücudu oksidatif hasara karşı koruma gibi birçok olumlu etkiye sahiptir.
2) Armut Kilo Vermenizi Kolaylaştırabilir
Armut yüksek su oranı, düşük kalori ve yüksek lif miktarına sahiptir. Bu özellikleri sayesinde kilo vermenize yardımcı olur ve sizi daha uzun süre tok tutmaya ve kabızlığı önleyerek metabolizmanızın hızlanmasına fayda sağlayabilir.
Bazı bilimsel araştırmalarda düzenli armut tüketiminin bel çevrelerinde incelme olduğu ve genel yağ oranı düştüğü için kalp sağlığının belirteçleri olan kan lipid düzeylerinde iyileşme görülmüştür.
3) Armut Vücuda Faydalı Bileşikler İçerir
Besinlere renk veren bileşiklerin vücuda birçok faydası vardır. Armuta kırmızımsı yakut rengini veren antosiyaninler, kalp sağlığını iyileştirici ve kan damarlarını güçlendirici etki gösterebilirler.
Yeşil rengi sağlamaya yardımcı olan lutein ve zeaksantin yaşlandıkça görme yeteneğinin azalmasına karşı koruyucu etki gösterebilir.
4) Armut Böbrek Sağlığını İyileştirebilir
Armutun sodyum oranı düşüktür ve böylece genel beslenme rutinine eklemek böbrek hastalığı riskini azaltabilir. Böbrek hastaları vücutlarındaki sodyum ve su miktarını dengeleme yeteneğini kaybedebilirler ve düşük sodyum içeren bir diyete ihtiyaç duyarlar. Armut bu aşamada önemli bir meyve olarak diyete eklenebilir.
Bir çalışmada, armutun yüksek malik asit içeriği sayesinde hastaları böbrek taşlarından korumaya yardımcı olabileceği görülmüştür. Ayrıca içerisindeki yüksek sitratla böbreğin genel sağlığını korumada etkili olabilir.
5) Armut Kalp Sağlığını Destekleyebilir
İçerdiği prosiyanidin antioksidanları ile kalp dokusundaki sertliği azaltabilir. HDL (iyi kolesterol)‘yi artırabilir ve LDL (kötü kolesterol)’yi azaltabilir.
Kabukta bulunan kuersetin bileşiğiyle yüksek tansiyon, Yüksek kolesterol ve inflamasyonu düşürerek kalp hastalığında bulunan risk faktörlerini azaltabilir.
Yapılan araştırmalarda her gün armut yemenin yüksek tansiyonu düşürüp bel çevresinde incelme sağlayarak kalp hastalıkları riskini azalttığı bulunmuştur.
6) Diyabet Riskini Azaltabilir
Özellikle de armutun kırmızımsı çeşitleri diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmalara göre antosiyanin bakımından engin armut tüketmek Tip 2 diyabet riskini %23 oranında azaltmıştır. Hem anti-diyabetik hem anti-inflamatuar özellik göstermiştir.
Armut içerisinde bulunan lif sayesinde sindirimin daha yavaş çalışmasını sağlayarak içerisindeki karbonhidrata ulaşmak için daha fazla enerji harcamasını sağlayabilir. Böylece kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyerek Tip 2 diyabet riskini önleyebilir.
7) Armut Anti-İnflamatuar Özelliğe Sahiptir
Armut vücuttaki enflamasyonla savaşabilme yeteneğine sahip olan flavonoid antioksidan kaynağıdır. Enflamasyon her bireyin vücudunda doğal bir bağışıklık tepkisi olsa da uzun süreli veya kronik olması genel sağlığa zarar vererek yaşam kalitesini düşürebilir. Yüksek enflamasyon kalp sağlığı ve diyabet riskini artırabilir.
Ayrıca içerisinde bulunan bakır, C vitamini, K vitamini gibi iltihapla mücadele edebilen çeşitli vitamin ve minerallere sahiptir.
8) Armut Bağırsak Sağlığını Güçlendirebilir
Armut yapısında bulunan çözünür ve çözünmez liflerle sindirimi düzenleyici etki gösterebilir. Bu lifler sayesinde dışkı yumuşayarak ve hacmi artarak dışkılama işlemi daha rahat gerçekleşebilir. Böylece kabızlık görülmeyebilir.
1 orta boy armut içerisindeki 6 gram lifle günlük lif ihtiyacınızın %22’sini karşılayabilir. Ayrıca içerisindeki çözünür liflerle bağırsak florasında bulunan faydalı bakterilerin sayısı artabilir. Böylece genel bağışıklık sistemi güçlenip yaşlanmaya karşı etkili bir fayda sağlanır. Armutun kabuğu daha fazla lif içerdiği için soymadan yemeye çalışmanız önerilir.
9) Armut Kansere Karşı Koruyucu Olabilir
Armut, içeriğinde bulunan sinnamik asit ve antosiyanin içeriğiyle kansere karşı savaşabilir. Yapılan bazı araştırmalarda armutun da dahil olduğu birçok meyvenin tüketimine bağlı akciğer, mesane ve mide kanserlerinin de dahil olduğu bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterdiği bildirilmiştir.
Özet
Yazımızda, armut meyvesinin insan sağlığı üzerindeki harika etkilerinden bahsettik. Armut, lif, vitamin ve faydalı bitki bileşiklerini dolduran güçlü bir meyvedir. Bu besinlerin iltihapla savaştığı, bağırsak ve kalp sağlığını geliştirdiği, bazı hastalıklara karşı koruduğu ve hatta kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu meyveden tam olarak verim alabilmek için kabuğu ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir.